Stompetoren

Stompetoren is een plaatsje in Noord Holland. Stompetoren® kaas wordt gemaakt van de melk van koeien die in de omgeving van dit dorpje grazen. De kaasmakerij die van deze melk kaas maakt staat dichtbij Stompetoren in het plaatsje Westbeemster.

Om aan te geven dat Stompetoren® kaas uit deze omgeving komt, vindt u de toren waar het dorpje naar genoemd is op het etiket van de kaas. Deze zogeheten Stompetoren bevindt zich nog steeds in dit dorpje.

 Noord Holland: Goede gronden voor kaasproductie

 Noord-Hollandse melk is bij uitstek geschikt om kaas te maken. De frisse zeewind voert zuivere lucht naar Noord-Holland en de lichte zeeklei zorgt voor vruchtbare groene weiden. Dat vormen uitstekende voorwaarden om een smakelijk zuivelproduct te produceren, waar kaasmakers minder zout aan hoeven toe te voegen. Kaas uit Noord-Holland is al op jonge leeftijd rijp van smaak. Ook rijpt de kaas gelijkmatig, zelfs tot drie jaar oud.

 Koeien in de wei : gezondere kaas!

CONO Kaasmakers stimuleert haar melkveehouders, door middel van een premie, om hun koeien daadwerkelijk in de wei te laten grazen. De koeien die in de wei grazen zijn gezonder en hebben minder last van stress dan koeien die het hele jaar  op stal staan. Kaas gemaakt van melk van weidekoeien is dus gezonder, maar ook romiger en smakelijker door o.a. zachter melkvet.

De Kaasmakerij

CONO kaasmakers is een coöperatieve vereniging van ongeveer 500 Noord-Hollandse boeren. De melk ondergaat de normale rijkszuivelcontroles, maar wordt bovendien nog eens gecontroleerd volgens eigen strenge normen. Vervolgens brengen eigen tankauto’s de melk rechtstreeks naar de moderne kaasmakerij. Bij deze kaasbereiding worden ook permanente kwaliteitscontroles doorgevoerd. CONO kaasmakers beheert al sinds 1901 het gehele proces van kaasmaken; van melkproductie tot en met aflevering van de kaas. Hierdoor kan men de hoge kwaliteit leveren en garanderen.

 

 
Hollandse kaas
Kaas-3
Kaas